Blog

Pleegpostzegels

Na school stormde iedereen de klas uit om thuis een boterham naar binnen te proppen en de deuren langs te gaan. Een envelop vol kleurige plaatjes kregen we mee. Het was nog vóór de stemmige zwart-wit foto’s met Afrikaanse kindertjes. Ik weet niet wat ik spannender vond; als een groot mens iets ‘officieels’ mogen verkopen of zien wie er bij al die huizen de deur open deed. In mijn herinnering zei iedereen ‘ja’ tegen kinderpostzegels en huppelden we door zonovergoten straten.

Toen mijn kinderen zegels mochten verkopen, heb ik ze meer dan bij andere sponsoracties aangemoedigd hun lijstje vol te maken. Gelukkig veranderen sommige dingen niet. Ook mijn jongste trok na de lunch meteen met twee vriendjes de buurt in. Voor het goede doel natuurlijk. Maar ook gewoon voor de lol. Net als ik destijds.

De projecten die geld krijgen via Stichting Kinderpostzegels had ik nooit zo op mijn netvlies. Tot ik de nieuwsbrieven van jeugdzorgorganisaties naliep voor het boek over pleegzorg waaraan ik werk. Zo stuitte ik op Mijn Andere Thuis. Website, app en film zijn bedoeld voor pleegkinderen. Zij kunnen hun mening geven over pleegzorg en die informatie gaat anoniem naar gemeenten. Zodat de mensen die over jeugdzorg beslissen kunnen weten hoe het met hen gaat. De film geeft een voorzet met zes jongeren. ‘De term pleegkind vind ik stom, ik ben eigenlijk gewoon een kind’, zegt Aaron. Diana somt op hoe vaak ze is verplaatst voordat ze in haar huidige gezinshuis kwam. De kinderen zijn recht door zee, hun verhalen niet bepaald vrolijk (ook niet sentimenteel trouwens), en toch optimistisch. Welbesteed geld van de Kinderpostzegels, nu nog even alle gemeenten meedoen graag. En volgend jaar twee keer zo veel zegels kopen.


Featured Posts

Recent Posts

Search By Tags

Er zijn nog geen tags.